zondag 23 september 2018

De CAKE van de Week - VEGAN - Glutenvrij - Suikervrij


Mijn Cake van de week is overal een HIT :) Technisch gezien is het helemaal geen cake, want de hoofd ingrediënten van cake zijn: Zelfrijzend bakmeel, Boter, Suiker en Eieren (in een verhouding van 1:1:1:1, dankjewel inwendige nerd) 

En in mijn Cake zit dat allemaal NIET !! Vrij wonderlijk dat het dan tóch cakerig smaakt :) Té lekker om niet met jullie te delen! 

Check die ingrediënten: 


- 200 gram Havermout, vermalen tot meel
- snufje zout
- 2 tl bakpoeder
- 1 el cacao
- 2 el kaneel + 1 snuf voor de appelmoes 
- mespuntje vanille poeder
- 8 keer schudden met het potje koek en speculaas kruiden
- 3 bananen met spikkels op de schil, gepureerd 
- zelfgemaakte appelmoes, minimaal 60 gram, (heb nu d gemaakt van 2 kleine appeltjes uit de tuin van pap en mam met 3 abrikozen, 3 el water en een snufje kaneel) 
- 2 handjes rozijnen
- 7 gedroogde abrikozen, in stukjes gesneden + 3 voor de appelmoes 
- 3 el water (voor de appelmoes) 
- 20 aardbeien als topping (maar dat kan ook ander fruit zijn, net wat je hebt liggen) 

En voor de handigheid een overzichtsfoto van de benodigde spulletjes: 


En dan, aan de slag! 
Verwarm de oven voor op stand 3-4. Mocht je nou een iets hipper exemplaar oven hebben dan kom je uit op pak 'm beet ..... Internet doet nogal ingewikkeld over oventemperaturen. Even mierenneuken .... 
Gasoven: stand 3-4 = 190 graden 
Hetelucht oven: 190 graden
Elektrische oven: 200 graden 
Voordat jullie Caken aanfikken en mij een proces aan mijn pyjamabroek willen spelden stel ik voor dat jullie de baktijd op 45 minuten inklokken, en dan ouderwets met een prikker gaan checken of de Cake gaar is. In mijn erfstuk oven is de perfecte baktijd 50 minuten. 

Weeg in het hakketjakbakje van de staafmixer (of keukenmachine) 200 gram havermout af. Alle droge ingrediënten worden hier door elkaar gemixt tot een heerlijk kruidig geurend mengsel. 
Voeg daar een snufje zout aan toe, 2 tl bakpoeder (bakingsoda), het vanille poeder, de koek en speculaas kruiden, de kaneel en de cacao. Mixen tot de havermout fijn gemalen is tot meel en alles mooi door elkaar gemengd is. 


Dat bruine poeder mag in de mengkom, en het hakketjakbakje gaat verder voor ronde 2. De bananen! Pureer 3 bananen tot een egale puree. De puree mag in de mengkom. 



En de rozijntjes gezellig ook. Ik weet niet of er meer mensen zijn die eerst alle rozijnen checken of er nog harde stokjes aanzitten. En ze los halen van elkaar. Heerlijk klusje om te doen. Want ik vind het écht jammer en zonde als ik zo'n stukje druiventak in mijn mond krijg als ik Cake eet (of iets anders waar rozijnen in zitten) 


Mocht je nog suikervrije Appelmoes hebben staan in een potje - of wél suiker eten en gewone appelmoes hebben staan)  dan ben je snel klaar. 4 el of iets meer appelmoes aan het beslag toevoegen. 

Eerder maakte ik een blog over zelf appelmoes maken - zie: http://nisteldistel.blogspot.com/2016/06/appelcompote.html

Maar het is in een poep en een scheet ook zó gebeurt, met een magnetron bij de hand, of anders in een steelpannetje. 


Schil 2 appeltjes, snijdt ze in stukjes, stop ze in een schaaltje met 3 el water, snuf kaneel en 3 gedroogde abrikozen. Zet in de magnetron voor 4 minuten. Pureer -in datzelfde bakje als van de havermout en de bananen - en klaar is Kees. 


Voor de oplettende kijker, dit is het schaaltje van de aardbeien ;) 
Mocht je net als ik ook cavia's hebben: die worden over het algemeen héél blij van appelschilletjes! 


Snijdt de abrikozen in stukjes, en voeg toe aan de mengkom.


Leg een vel bakpapier in de ovenschaal. Dit blijft voor geen meter zitten, maar trek het je niet aan. Bakpapier is gewoon eigenwijs van aard :) 


Inmiddels is de appelmoes klaar! 


Het roeren kan beginnen. Kan gewoon met een lepel! 


Het ziet er een beetje koeienvlaaierig uit. Vertrouw me, zo smaakt het dus niet! :) 

Als je zó goed hebt geroerd dat je geen lichte droge poeder stukjes meer tegenkomt en al het beslag er donkerbruin glimmend uit ziet mag het in de ovenschaal. Gebruik een pannenlikker om het beslag gelijkmatig te verdelen, en de mengkom mooi schoon te schrapen. (Verspilling is zonde!) 


En dan kan het versieren gaan beginnen. Druk de 20 aaardbeien heel keurig in rijtjes in het beslag. 


Schuif de Cake in de oven en heb geduld. Check na 45 minuten hoe die erbij staat. In mijn oven is de perfecte baktijd 50 minuten. Maar misschien in die van jou 47. 

Eindresultaat: 
Zelf snijd ik m in 20 stukjes en vries ik in wat ik niet direct op eet.
Maar wees zo vrij om grotere stukken te snijden of net waar je zin in hebt.
Het is jouw feestje! 


Variatie tips: 
Geen aardbeien maar 
* ananas en kokos en stukjes pure chocolade
* geraspte wortels (2 kopjes)  voor een carrot cake
* topping van rood fruit 
* tutti frutti in stukjes erdoor 
* peren in reepjes als topping
* .... verzin zelf nog iets lekkers :) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten