donderdag 22 november 2018

VEGAN Chili

Als je dit recept maakt heb je gelijk eten voor de halve straat, of de hele familie! :) 4,5 kg, een hele grote soeppan vol! En lekker jonge! Iedereen lust het! 
Het originele recept komt van Suus uit Chicago (die inmiddels in Zwitserland woont, maar dat terzijde) maar ik heb het ietsje aangepast omdat ik niet zó hot & spicy ben ;)
Chili, het is écht wintervoer, lekker verwarmend, makkelijk te maken, ideaal voor degene die zin hebben in een winterslaap en daarvoor een goede voorraad aan willen leggen in hun vriezer!
En mocht je nou denken, gatverdamme kikkererwten, laat ze lekker weg. Hetzelfde kan met de koriander. Mocht je 'm niet spicy genoeg vinden, kiep er een scheutje hot sauce naar wens bij. Laat dit recept een inspiratie voor je zijn wat je naar eigen smaak uit kunt bouwen! 




Wat heb je nodig voor 4,5 kg: 
Scheutje olijfolie
1 Ui
1 bolletje knoflook of 3/4 teentjes
1 blikje tomatenpuree 
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
1 blik kikkererwten (400 gram)
1 blik kidneybonen 
paar snuffen gerookt paprika poeder 
400 gram champignons 
1 rode paprika 
1 blik ananas op sap (sap lekker opdrinken) (of een halve verse ananas)
1 zakje chili kruiden 35 gram (ik neem zelf altijd die van Silvo)
2 liter kokend water 
beetje (kruiden)zout of bouillonpoeder (maar zeker niet voor 2 liter, anders wordt het véél te zout!) 
200 gram parelcouscous (=1 verpakking) 
1 zak van 750 gram Mexicaanse diepvriesgroenten (die van de Jumbo zijn vegan, die van de Lidl niet, zit lactose in) 
Sap van 1/2 limoen
Korianderblaadjes 

En dus de grootste soeppan die je hebt! 

En dan: Aan de slag 
Snipper de ui en pers de knoflook. Verhit intussen een scheutje olijfolie in die grote soeppan. Fruit de ui met de knoflook in de pan en voeg al roerende de tomatenpuree toe.  

Dan mogen de gepelde tomaten erbij met de chili kruiden. Lekker roeren! Zorg dat het vuur niet té hoog staat! 


Voeg 2 liter kokend water toe en wat (kruiden)zout.
Snijdt de paprika in blokjes en de champignonnen in plakjes (of halve plakjes als ze super groot zijn) 



Voeg toe aan de pan, lekker roeren! 


Dan mogen de Mexicaanse groenten erbij. En de kikkererwten (uitgelekt en afgespoeld) 


En de kidneybonen (eerst ff uit laten lekken en afspoelen) 


En de parelcouscous - vanaf nu goed blijven roeren, die couscous heeft er een handje van om aan de bodem van de pan te gaan plakken! Even in de gaten houden vanaf wanneer het begint te koken, en dan de keukenwekker op een minuut of 10 zetten! 


Hak wat blaadjes koriander grof en voeg toe aan de pan, samen met sap van een halve limoen. 


Ook de ananas mag erbij zodra die warm is, is de chili klaar!  (de mijne kwam uit de vriezer, dat had iets meer tijd nodig)


Onderstaande foto is het bewijs dat ik nu zo dapper ben geweest om koriander door mijn chili te doen. Ik heb koriander jaren lang gehaat. Maar nu ben ik groot en vind ik het niet meer vies! Jeej! :) 


 Volle pan jummy eten! 


En dan staat opeens je aanrecht vol eten! Uit delen maar!


En uiteraard luister je tijdens het koken van deze Chili het beste naar de RHCP (Red Hot Chili Peppers) :)  - maar niets moet, dat is slechts een muzikale suggestie :) 

Smakelijk! En dankjewel Suus! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten