Ik weet niet zo goed wat "normale mensen" daarmee doen.
Maar zoiets gewoon maar koken is natuurlijk veel te saai.
Die Paps en Mams van mij hebben een belachelijk grote moestuin, en ik ben nogal een groente monster. Ik weet niet meer precies wanneer ze me verrasten met zo'n spitskool (paar jaar geleden sowieso) en ik echt geen idee had wat ermee te doen. Uiteindelijk belandde hij kort gesneden in een ovenschotel met van alles en nog wat en dat was me toch lekker!
Vandaag ging ik dat gewoon nog een keer doen, in combinatie met nog een bult groentes én een "uitvinding" van vorig jaar: Falafel-Gehakt (kort gesneden falafel balletjes gebakken met ui, knoflook en tomatenpuree, kei lekker!

Niet op de foto: 3 uitjes en 5 teentjes knoflook
Voor 3,5 kg (tja ik kan nou eenmaal niet voor 1 persoon koken ;)
- 3 uitjes
- 5 teentjes knoflook
- scheutje olie naar keuze
- 1 verpakking falafel balletjes
- 1 blikje tomatenpuree geconcentreerd
- 2 royale theelepels acuka (verkrijgbaar bij de superturk a.k.a. Turkse supermarkt. Op de foto rechts naast de spitskool, glazen pot met met groene dop)
- blik tomaten blokjes
- halve liter water
- 1/2 prei
- 7 wortels
- 250 gram sperziebonen
- 250 gram snoeptomaatjes
- 3 dl water (voor in de blender)
- 4 zongedroogde tomaten
- 2 rode paprika's
- 225 gram spinazie
- 225 gram diepvries erwtjes
* wok of hapjespan
* blender
* hele grote ovenschaal of 2 normale ovenschalen
* oven
Verhit een scheutje olie naar keuze in een wok/hapjespan.
Snipper 3 uitjes grof en pers 5 teentjes knoflook. Fruit deze tot ze glazig zien.
Snijdt intussen de falafel balletjes in kleine stukjes.



Maak de wortels schoon en snijdt deze in plakjes. (Wortels hebben net zoals sperziebonen een wat langere tijd om gaar te worden, ook deze mogen gestoomd worden. Vandaag was ik dat vergeten te doen dus heb ik wat knapperige stukjes in mijn eten... Oepsie)


Snijdt de spitskool door midden en verwijder de harde kern. Snijdt de kool in reepjes en voeg ze toe aan alles wat al in de pan zit. Roer voorzichtig om.
Voeg een halve liter water toe. Met de deksel op de pan en het vuur laag mag het mengsel lekker sudderen.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Neem de allergrootste ovenschaal die je hebt of 2 gewone ovenschalen.
Pak de blender erbij. Vul de kan met 250 gram doormidden gesneden snoeptomaatjes, een halve rode paprika in stukjes, 4 zongedroogde tomaten, 2 handen spinazie en water. Meng dit tot een sausje.
Schep de ovenschalen halfvol met het spitskool-falafel-gehakt-groenten mengsel. Giet er dan wat van de net gemaakte saus over. Dan een laagje van spinazie blaadjes met stukjes rode paprika, en dan de schaal (of schalen) afvullen met de spitskool-falafel-gehakt-groenten mengsel. Giet er de rest van de saus over, en 225 gram ontdooide diepvries erwtjes. Dek af met een dubbele laag aluminium folie. Laat in de oven garen voor 40 minuten.
En dan kan het opschep-feest beginnen! Ik maak altijd porties van 500 gram, schep het in bakjes, laat het dan afkoelen en vries het in.
Dit verrassend goed vullende super gezonde gerecht is zowel koolhydraat arm als natrium arm. Er zitten géén rare toevoegingen in.
Je kunt er bij het serveren eventueel wat edelgist vlokken over strooien (of voor de niet-veganisten wat kaas)
En mocht je het niet smaakvol genoeg vinden, wat chili vlokken erover doen altijd wonderen ;)
Smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten